woensdag 20 januari 2016

Kia Ora vanuit Nieuw Zeeland

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een nieuw bericht geplaatst heb. Ik denk dat het komt omdat ik nogal wat heb moeten reizen de afgelopen 1,5 week en omdat het weer verbetert is ten opzichte van de eerste 1,5 week .

Als laatste heb ik jullie verteld over de omgeving van Whangarei. Ik ben er inmiddels ook achter dat al de maori namen beginnend met “Wh” als “Fa” uitgesproken worden. Handig om te weten want anders snappen mensen je gewoon niet.

Nadat ik uit Whangarei ben vertrokken, ben ik doorgereist naar de Bay Of Islands. Daar heb ik een B&B geboekt in Paihia voor 4 nachten bij een Duits wat ouder gezin (het valt mij overigns op dat de meeste B&B hosts wat ouder zijn. Ik denk omdat deze mensen de tijd en de ruimte hebben om gasten te ontvangen).

In ieder geval kwamen deze mensen oorspronkelijk uit Duitsland en zijn 17 jaar geleden naar Nieuw Zeeland gekomen omdat één van hun zoons ging reizen en op een dag belde en zei niet meer uit Nieuw Zeeland weg te willen. Daarop besloot de andere broer ook te emigreren en uiteindelijk zijn ook de ouders weggegaan uit Duitsland.

Ik hou van dit soort verhalen overigens. Het is zo mooi om mensen te spreken en het slapen in een Bed & Breakfast is de perfecte oplossing hiervoor. Mensen in Nieuw Zeeland zijn zo verschrikkelijk aardig en attent. Er is altijd wel tijd voor een praatje en een geintje.

Anyways. Deze mensen hebben in de jaren dat ze in Pahia wonen (op werkelijk een prachtige plek) het bestaande huis gerenoveerd en een extra cottage gebouwd (in eerste instantie speciaal voor een bakkersoven en later voor B&B gebruik).

clip_image001

De ene kant van het land heeft uitzicht op de baai en de andere kant op een prachtige vallei met bos.

clip_image002

clip_image003

Zelf vond ik Paihia iets te toeristisch voor mijn smaak. Elke dag meert er in de baai op zijn minst één cruiseship aan met 3 tot 4000 mensen waardoor het toch wel kleine dorpje compleet overstroomd wordt door mensen. Voor de rest is het er wel erg mooi. In de baai met mooi blauw water zijn regelmatig walvissen en dolfijnen te vinden. Dit omdat het niet te diep is en het water hier een vrij zachte temperatuur heeft.

De Bay of Islands was voor mij ook een perfecte plek om een uitstapje naar Cape Reinga, het uiterst noordelijke punt van Nieuw Zeeland, te maken. In eerste instantie wilde ik hier een meerdaagse wandeling maken maar het weer moet hier wel goed voor zijn en dat was het niet echt. Toch heb ik hier een mooie wandeling van 4 uur kunnen maken door het duingebied genaamd de Twilight Loop Track. Als je hier meer van wilt zien dan kun je dit hier (http://adventures.garmin.com/nl-NL/by/creinhard/twilight-te-wehera-loop-track).

20160111_104645

Cape Reinga is overigens wel een stuk rijden (ongeveer 3,5 uur enkele reis) en er is onderweg vrij weinig tot geen mogelijkheid om te tanken. Mocht je ooit ook dit plan hebben is mijn advies om bij te tanken voordat je naar het uiterste noorden reist. Zelf redde ik het namelijk maar net.

Nadat ik in de Bay of Islands ben geweest ben ik, deels op advies van de gastheer, terug naar het zuiden afgereisd via de westkust via Opononi en het Waipoua forest (waar enorme duizenden jaren oude Kauri bomen staan naar Ranwui, waar ik op een melkvee boerderij heb geslapen. Hierover in een ander bericht meer.

Groetjes Cor.

Ps. Ik begin wel meer en meer te begrijpen waarom mensen hier willen blijven. Het land is werkelijk waar prachtig (elke 100km is de omgeving compleet anders), het is het hele jaar door matig weer, de mensen zijn super ontvankelijk en het is een relatief nieuw land waardoor er nog een hoop mogelijk is om te bouwen, maken of te ondernemen. Dit is heel anders dan Nederland waar mensen toch meer op zichzelf leven en er zoveel regels zijn om andere regels te reguleren.

Geen opmerkingen: